2018. ápr 09.

Ember táplálkozása

írta: csalaneedit
Ember táplálkozása

Gondolattérkép - témavázlat

 

KAHOOT: 30 kérdés, a teljes emberi táplálkozásra

Ezt kellene tudni 8. osztályból: 

Ezek pedig gimis anyagok! 2024-es érettségi követelmény szerint összeállítva!

Aki sajnálja, hogy órán keveset foglalkoztunk vele, vagy csak hallás után tanul jobban, az feltétlenül nézze meg ezt a videót:

Ha tudsz angolul, ez is szuper anyag: EMÉSZTÉS ...

  

4.4.1. Ember táplálkozása (alapfogalmak)

  1. Szakaszai:
    • táplálékfelvétel - emésztés - felszívódás - ürítés
    • rágás-nyelés bélperisztaltika
  2. Táplálék - tápanyag
  3. BMI - Számold ki!
  4. Étrend összeállítás - egészséges táplálkozás szabályai szerint

4.4.2. Emésztés

Előbélfogak.jpg

Középbél

Májfunkciókat nagyon kell tudni!

  • Emésztőnedvet és szerves anyagokat termel:
    • epetermelés
    • szénhidrátképzés:
      • glükóz képzése tejsavból, aminosavból (VIGYÁZAT! Ha nem viszel be elég szénhidrátot, előbb a indulnak bomlásnak a fehérjék, mint a zsírok), vagy glikogénből hidrolízissel
      • glikogén képzése glükózból
    • nem esszenciális aminosavak átalakítása
    • Vérplazma fehérjék szintézise (albuminok, fibrinogén)
  • Raktározás: glikogén, vas
  • Lebontás:
    • aminosavak karbamidra
    • nukleinsavak húgysavra,
    • glikogén glükózokra
    • Bilirubinrt megköti a jól működő máj a vérből, és úgy alakítja át, hogy vízoldható legyen (epébe kerül, de a májbetegeknél a véráramban marad à sárgaság)
  • Méregtelenítés:
    • etilalkohol, gyógyszerek átalakítása
    • Ammóniát karbamiddá alakítja à vizelettel kiürül
    • Nehézfémeket elraktározza à többi szervet nem károsítja

4.4.3. Felszívódás

4.4.4. Szabályozás

 

4.4.5. Táplálkozás egészségtan

Tápanyagok

  1. Élelmiszer-étel tápanyag összehasonlítása, tápanyagok fogalmai LA
  2. Alaptápanyagok jellemzése: szerepe, forrása, napi igény (INBÉ)!!! KINCSEIM! Ez meg egy QUIZLET LIVE az alaptápanyagokból! 16 sec a szintidő!!! Nagyon igyekeztem!)
    • Feladatuk szerint: alap (fehérjék, szénhidrátok, zsírok: ld. biokémia) és védő (vitaminok, ásványi anyagok)
    • Összetételük szerint: szervetlen (víz, ásványi anyagok) és szerves (alaptápanyagok, ballasztanyagok és vitaminok)
  3. Vitaminok:
    • hipovitaminózis - avitaminózis - hipervitaminózis
    • vízben és zsírban oldódó vitaminok összehasonlítása
    • vitaminok jellemzése (szerepe, forrása, hiánya, oldhatósága, bélbaktériumok szerepe - ha van, elővitamin szerepe - ha van)
  4. Ásványi anyagok 30 sec a szintidő
  5. Ballasztanyagok

Táplálkozás egészségtana

  1. Elhízás
    • kiszámolása:BMI=Tényleges testtömeg/(tesmagasság méterben)2
    • BMI kalkulátor
  2. Fogszuvasodás, fogpótlás
  3. Gyomorfekély
  4. Gyomorrontás

Tartósítás

Hogyan készülnek az instant ételek? (5 perc)

 

 

Összefoglalás: 

QUIZIZZ (23 kérdés, mindenről ami ember táplálkozásával kapcsolatos)

Enzimszimuláció: link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá