Ember táplálkozása
Gondolattérkép - témavázlat:
KAHOOT: 30 kérdés, a teljes emberi táplálkozásra
Ezt kellene tudni 8. osztályból:
- Tápanyagok (nyisd meg, van benne egy jó kis Quizlet!)
- Egészséges táplálkozás (hát ezt BB tanárnőtől tanuld!)
- Ember tápcsatornája
- Összefoglalás
Ezek pedig gimis anyagok! 2024-es érettségi követelmény szerint összeállítva!
Aki sajnálja, hogy órán keveset foglalkoztunk vele, vagy csak hallás után tanul jobban, az feltétlenül nézze meg ezt a videót:
Ha tudsz angolul, ez is szuper anyag: EMÉSZTÉS ...
4.4.1. Ember táplálkozása (alapfogalmak)
- Szakaszai:
- táplálékfelvétel - emésztés - felszívódás - ürítés
- rágás-nyelés bélperisztaltika
- Táplálék - tápanyag
- BMI - Számold ki!
- Étrend összeállítás - egészséges táplálkozás szabályai szerint
4.4.2. Emésztés
Előbél
Középbél
Májfunkciókat nagyon kell tudni!
- Emésztőnedvet és szerves anyagokat termel:
- epetermelés
- szénhidrátképzés:
- glükóz képzése tejsavból, aminosavból (VIGYÁZAT! Ha nem viszel be elég szénhidrátot, előbb a indulnak bomlásnak a fehérjék, mint a zsírok), vagy glikogénből hidrolízissel
- glikogén képzése glükózból
- nem esszenciális aminosavak átalakítása
- Vérplazma fehérjék szintézise (albuminok, fibrinogén)
- Raktározás: glikogén, vas
- Lebontás:
- aminosavak karbamidra
- nukleinsavak húgysavra,
- glikogén glükózokra
- Bilirubinrt megköti a jól működő máj a vérből, és úgy alakítja át, hogy vízoldható legyen (epébe kerül, de a májbetegeknél a véráramban marad à sárgaság)
- Méregtelenítés:
- etilalkohol, gyógyszerek átalakítása
- Ammóniát karbamiddá alakítja à vizelettel kiürül
- Nehézfémeket elraktározza à többi szervet nem károsítja
4.4.3. Felszívódás
4.4.4. Szabályozás
4.4.5. Táplálkozás egészségtan
Tápanyagok
- Élelmiszer-étel tápanyag összehasonlítása, tápanyagok fogalmai LA
- Alaptápanyagok jellemzése: szerepe, forrása, napi igény (INBÉ)!!! KINCSEIM! Ez meg egy QUIZLET LIVE az alaptápanyagokból! 16 sec a szintidő!!! Nagyon igyekeztem!)
- Feladatuk szerint: alap (fehérjék, szénhidrátok, zsírok: ld. biokémia) és védő (vitaminok, ásványi anyagok)
- Összetételük szerint: szervetlen (víz, ásványi anyagok) és szerves (alaptápanyagok, ballasztanyagok és vitaminok)
- Vitaminok:
- hipovitaminózis - avitaminózis - hipervitaminózis
- vízben és zsírban oldódó vitaminok összehasonlítása
- vitaminok jellemzése (szerepe, forrása, hiánya, oldhatósága, bélbaktériumok szerepe - ha van, elővitamin szerepe - ha van)
- Ásványi anyagok 30 sec a szintidő
- Ballasztanyagok
Táplálkozás egészségtana
- Elhízás
- kiszámolása:BMI=Tényleges testtömeg/(tesmagasság méterben)2
- BMI kalkulátor
- Fogszuvasodás, fogpótlás
- Gyomorfekély
- Gyomorrontás
Tartósítás
Hogyan készülnek az instant ételek? (5 perc)
Összefoglalás:
QUIZIZZ (23 kérdés, mindenről ami ember táplálkozásával kapcsolatos)
Enzimszimuláció: link