2023. sze 11.

2.1.4. Szénhidrátok

írta: csalaneedit
2.1.4. Szénhidrátok

Megtudhatod: miért lehet cefrét készíteni az árpából, búzából, burgonyából? Mert hát így lesz belőlük fincsi söröcske, vodka, whisky... Remélem az is kiderül, hogy fogyaszthatja-e ezeket az, aki cukorbeteg. Mit ne egyen az, aki cukorbeteg?

I. Általános jellemzők

II. Monoszacharidok 

Emlékeztek ugye az aldehidek kimutatására? Hiszen a szőlőcukor aldehid, redukáló tulajdonságú, ezért adja a Fehling reakciót (LearnApp) és az ezüsttüköt próbát (LearnApp). A diszacharidok is mutatják ezt a reakciót, kivéve a szacharóz.

III. Diszacharidok

Diszacharidok: LearnApp

IV. Poliszacharidok

Poliszacharidok: LearnApp

A keményítő nem Newtoni folyadék:

Tejfölhamisítás:

Gyakorló feladatok

Szuper jó tanulókártyákat találsz ERREFELÉ OUIZLETEN, de ebben is OKTV szintig tanulsz (picit több az emeltnél, de hasznos gyakorlás)

Szénhidrátok szerkezete: 

 Szénhidrátok jellemzői kezdőknek:

 

 Szénhidrátok haladóknak:

 

 Forms dolgozat

Szólj hozzá

sejtbiológia szénhidrátok