2.1.4. Szénhidrátok
Megtudhatod: miért lehet cefrét készíteni az árpából, búzából, burgonyából? Mert hát így lesz belőlük fincsi söröcske, vodka, whisky... Remélem az is kiderül, hogy fogyaszthatja-e ezeket az, aki cukorbeteg. Mit ne egyen az, aki cukorbeteg?
Tananyag:
I. Általános jellemzők
II. Monoszacharidok
Emlékeztek ugye az aldehidek kimutatására? Hiszen a szőlőcukor aldehid, redukáló tulajdonságú, ezért adja a Fehling reakciót (LearnApp) és az ezüsttüköt próbát (LearnApp). A diszacharidok is mutatják ezt a reakciót, kivéve a szacharóz.
III. Diszacharidok
Diszacharidok: LearnApp
IV. Poliszacharidok
Poliszacharidok: LearnApp
A keményítő nem Newtoni folyadék:
Tejfölhamisítás:
Gyakorló feladatok
Szuper jó tanulókártyákat találsz ERREFELÉ OUIZLETEN, de ebben is OKTV szintig tanulsz (picit több az emeltnél, de hasznos gyakorlás)
Szénhidrátok szerkezete:
Szénhidrátok jellemzői kezdőknek:
Szénhidrátok haladóknak: