2019. jan 21.

19. Védekezés a kórokozók ellen_8. osztály

írta: csalaneedit
19. Védekezés a kórokozók ellen_8. osztály

Megnézem a ppt-t!

 

Ha úgy tűnik, bonyolult, akkor nézd meg a meséket. Meg fogod érteni!

Szorgalmi! Készíts legalább 6 képkockából álló képregényt, amin nyomon követhető egy kórokozó bejutása és megsemmisülése (Képregénykészítő és használata). Ez bizony TZ ötöst ér! Ha már úgyis pandémia időszak van ...

1. Veszélyzónák: Koronavírusos osztálytársad (még nem tudja, hogy fertőzött!) mellett ülsz. Fály a fejje, tüsszög.  Még a tollat sem javasolnám, hogy kölcsönkérd tőle...

2. Behatolás: Mégis kölcsönkérted? Mindegy is, az is elég, hogy egy levegő szívsz vele ... a koronavírusok százai már be is jutott a légútjaidon.

3. Bevetjük a TEK-eseket!: jönnek a falósejtek, akik különösen jó kiképzést kaptak, csak hát kevesen vannak. Jónéhány vírust felfalnak, ha szerencséd van, akkor az összeset - és akkor itt vée is a történetnek. De ha csak egy is életben marad, akkor jön a ...

4. Nagy átverés: A tüdő hámján kiváló otthonra lel: szépen megfertőzi a sejtjeidet. Átjut a sejthártyán, leállítja a sejted addigi működését, és "ráveszi", hogy most már csak vírusokat gyártson. Így lesz vírusgyár szegény sejtjeidből.

5. Önfeláldozó vírusgyárak: Azért ez a kis szerencsétlen, átvert sejt előbb-utóbb rájön, hogy átverték, ezért titokban kidob a sejthártyájára egy vírus darabkát jelezvén az immunsejteknek: SRÁCOK! GÁZ VAN! IDE LŐJETEK! 

6. Szétterjedés: Azonban ha az immunrendszer nem elég éber, mert mondjuk egész hétvégén kapáltál/szántottál/cserepet hordtál/maratont futottál/esetleg bioszt tanultál, akkor bizony a szervezet energiái kevesek ahhoz, hogy az immunrendszer gyors csapást mérjen. Szóval a kis szerencsétlen sejted legyárt több ezer vírust, és útjukra is engedi őket. Újabb sejtek fertőződnek.

7. Tűzoltás: Itt már észbe kap az immunrendszer, és csak úgy tűzoltás jelleggel feltekeri a "termosztátot" : befűt a vírusoknak (belázasodsz), és nekilát kidolgozni egy haditervet a totális megsemmisítésre. Ez a "befűtés" a nem specifikus immunválasz.

8. Elkészül a haditerv:

  • Lövészek bevetése: T sejteket őrjáratra küldjük, fegyvert adunk a "kezükbe", amivel szétlövik a fertőzött sejteket. Csak hát a fertőzött sejtek gyorsan szaporodnak, vegyi támadásra is szükség lesz!
  • Vegyvédelmi hadtest bevetése: B sejtek: ők a vegyi fegyverek teljes arzenáljával rendelkeznek: több ezer féle kering a vérünkben, mindegyik más "vegyi anyaggot" (antitestet) termel. Csak hát ki kell próbálni, hogy melyik vegyi anyag a hatékony, és ez időbe telik (1-2 nap lázas periódus). De ha megvan a megfelelő B sejt, kíméletlenül szaporodni kezd, ontja magából a vegyi anyagot, és totális megsemmisítő csapást mér a betolakodókra. Sőt! Még memóriasejteket is képez, hogy egy következő támadást gyorsan visszaverjen.

Sz. Milán:

immun_szanto_milan.png

V. Balázs: Fel is vettük vidire ...

Z. Zétény: Ezt is felvettük ...

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

immunrendszer keringés 8. osztály