2017. okt 05.

A papucsállatkák intim élete

írta: csalaneedit
A papucsállatkák intim élete

Kedves Diákjaim!

Ma eljutottunk közös munkánk azon pontjára, hogy szervezett módon kell megosztanom veletek az extra tudástartalmakat.  Ma felvetettétek, hogy esetleg készíthetnénk papucsállatka tenyészetet (Barnabás volt az értelmi szerző). Ez természetesen egy "teljesen hétköznapi ötlet volt" (tőletek már semmi nem lep meg), "rendszeresen" (20 évente egyszer) vetnek fel a hozzátok hasonló korú diákok ilyen ötleteket. Természetesen ötletem sem volt, hogy hogyan lehet gyorsan-ügyesen összedobni egy "papucs-társadalmat", szerencsére azonban mindig van köztetek olyan is, aki tudja a választ, ami ma valahogy így hangzott: " valami szénás cuccot kell beáztatni, és abban majd szaporodnak...". Ne törjétek a fejeteket: Jánosunk persze tudta. (Ahogy azt is, hogy Paks miért van az ország közepén, éppen egy törésvonalon).

Röviden: a papucsállatkák nem túl ínyencek, nem buknak sem a palacsintára, sem a rántott husira. Vegetáriánusnak sem mondanám, inkáb "baciliánusok" (ilyen szó nincs!).  Kedvencük ételük ugyanis a szénabacilus. Mielőtt felfuttatnánk a papucs-farmot, előbb el kell készítenünk a kedvenc vacsorájukat: szénabacilus tenyészetet. Szóval jöjjön a recept! Egy magára valamit is adó papucs-étterem tulajdonos már 3 nappal a vendégek (a papucsállatkák) érkezése előtt elkezd főzni:

Vágjunk apróra néhány gramm szénát, tegyük egy 150 ml-es Erlenmayer-lombikba (kisebb lekváros üveg is jó lesz) és öntsünk rá kb. 50 ml vizet, vattadugóval dugjuk be, és hagyjuk egy napig állni. Ezután öntsük át a barnára színeződött folyadékot egy másik lombikba, amit vattadugóval dugaszoljunk be, majd legalább egy órán keresztül vízfürdőben óvatosan forraljuk. A forralás hatására csak a spórás baktériumsejtek maradnak meg, a többi elpusztul. A lombikot tartsuk néhány napig szobahőmérsékleten (esetleg termosztátban, 37 °C-on). A folyadék felszínén keletkező hártyából vehetünk mintát, és vizsgáljuk meg mikroszkóppal, nagy nagyítással. A mikroszkóp látómezejében sok pálcika alakú baktériumot figyelhetünk meg, amelyek többsége szénabacillus. (forrás: http://users.atw.hu/endredi/botanika_tartalom/bakteriumok_vizsgalata.htm)

Néhány papucs ennél ínyencebb. Ők szeretik a barnára száradt banánhéj darabkákat. Épp csak 1-2 falatot adjunk nekik, és ha már teljesen elfogyott, csak akkor kapjanak új darabkát.

De honnan veszek papucsállatkákat? Jó eséllyel a rothadó növényi részeken (pl. váza oszló virágokkal, túlöntözött szobanövény "lábvize", pocsolyavíz) mindig partizik néhány egyed. A begyűjtött mintát felöntjük kevés tiszta vízzel, majd néhány óra állás után 1-2 ml-t teszünk 1 dl szénabaci tenyészethez. A tenyészethez kétnaponta adjunk 1-2 csepp tejet. Kb. 4-5 nap kell a civilizáció felépüléséhez, ámde ha nem vagyunk elég körültekintőek, 2 hét alatt már el is öregszik a tenyészetünk.

Thriller: Ebben a videóban megfigyelheted, amint a falánk kis papucskák behabzsolják a bacikat: (mint egy zombi-apokalipszis!)

Felnőtt tartalom!: Tudományos érdeklődésetek kielégítése érdekében bepillanthatok intim életükbe, szaporodásukba:

Dráma: Olykor azonban pacának álcázott kivégző osztag (amőbák) lepi el a tenyészetet (figyeljétek meg hogyan follya körbe az amőba állábaival a papucskáinkat)

Vannak még érdekességek a papucsállatkákról, amik vetekszenek némelyik Győzikeshowval ... de erről majd később!

 

 

 

 

Szólj hozzá

papucsállatka